Saçta Kepek Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?
Saçlı deri bir organdır ve milyarlarca hücrenin her gün defalarca üretimi ile yenilenir ve saç üretimi için zemin oluşturur. Saçta kepek, cilt yüzeyinde ölü deri üretimi hızlandığında ve saç derisi üstünde katmanlar şeklinde biriktiğinde görülmektedir.
Saç derimizin kendisine ait bir mikro florası (faydalı ve zararlı mikro organizmalar topluluğu) vardır. Cildimizde yaşayan bu bakteriler topluluğu, cilt sağlığını korumak ve hastalık yapıcı mikropların ciltten girişini engellemek amaçlı herkesin cildinde bulunur. Yapılan çalışmalar, kepeğe saç derisinde her zaman mevcut bulunan Malassezia globosa adlı maya tipi bir cilt organizmasının neden olduğunu gösteriyor. Bazı ciltlerin bu organizmaya ve atıklarına geliştirdiği hassasiyet sebebiyle cildin ölü deri üretim döngüsü hızlanıyor.
Kepek Oluşumu Kalıtsal mı?
Kepek oluşumu kimi kişiler için yapısal ve doğuştan bir yatkınlık olarak görülüyor. Ancak kimi zamanda çeşitli sebeplerle cildimizdeki mikro organizma dengesi değişebiliyor; ciltte kaşıntı, hassasiyet ve kepek sorunları bu dönemlerde artıyor.
Kepek Ne Zaman Artış Gösterir?
Gribal enfeksiyonlar, stres artışı, bağışıklığın zayıflaması, vitamin ve mineral yetersizliğinde, kansızlık durumunda, çeşitli kronik hastalıklar, beslenme ve uyku yetersizliği, gıda alerjileri, gıda duyarlılıkları, bağırsak sorunları sebebiyle ve hormonsal salgıların arttığı ve azaldığı (ergenlik, menstrüel dönem ve menopoz vb) dönemlerde ve ilerleyen yaşlarda saçlı derinin direnci azalabilir ve cilt mikro florası bozulabilir.
Özellikle cilt yağlanması artış gösterdiğinde, cilt uzun süre yıkanmadığında, saç derisi arındırma özelliği yüksek bir ürünle yıkanmadığında veya saç derisini irite eden boya ve keratin gibi kimyasal işlemler sonrasında aynı şekilde kepek sorunları artabilir.
Kepek son derece sağlıklı olan kişilerde ilerleyen yaşlarda da başlayabilir.
Saçta Kepek Nasıl Önlenir?
Kepeği önlemede ilk ve değişmez kural saç derimizi sık yıkamaktır:
Saçımızı saçta biriken fazla yağ, ölü deri, ter, toz, is, koku gibi atıkları saçtan arındırmak amaçlı yıkamalıyız.
Doğru Şampuan Seçimi Önemlidir:
Saçların ve saç derisinin derinlemesine temizliği için kullanılacak olan şampuan da saç derisinin yapısına ve ihtiyacına göre belirlenmelidir. Özellikle saçı kolay yağlanan ve kepek sorunu yaşayan kişilerde saç ve saç derisini derinlemesine ve etkili biçimde temizlemek için kepek önleyici bir şampuan düzenli ve uzun dönemli kullanılmalıdır.
Kepeğin yapısına göre kepeği daha etkili temizlemek için şampuan öncesi temizleyici ürün (pre-shampoo) ve cildi derinlemesine arındıracak saç derisi peeling ürünlerinin kullanımı saç derisinin arınmasına kolaylık sağlar.
Kış Döneminde Saçta Kepeklenme Neden Artar?
Kışın soğuyan havayla beraber saç derisinde kuruluk, kaşıntı ve kepeklenme sorunları artar. Soğuk havanın etkisiyle kuruyan ciltte özellikle seboreik dermatit olarak tanımlanan egzama tipi cilt sorunları da artış gösterir ve kabuklanma şeklinde kepek tabakaları görülür.
Sert hava koşullarına maruz kalan saçlar kurumaya, kepeğe ve yıpranmaya açık oluyor. Isıtılmış iç mekanlarda vakit geçirmek de cilt kuruluğunu artırır. Bu dönemde saçlar ekstra neme ihtiyaç duyduğu için saçı kepek karşıtı şampuanlar ile beraber nemlendirici şampuanlarla dönüşümlü yıkamak saçın kurumasını önler.
Kepek için kullanabileceğiniz ürün önerilerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.
Comments are closed here.