Saçkıran Nedir? Saçkıran Tedavisi Var Mıdır?
Tıp dilinde Alopesi Areata olarak tanımlanan “Saçkıran” bağışık sistemi ile ilişkili ( otoimmun), ailesel yatkınlık taşıyan (genetik), yara tipi (skar doku) olmayan bir saç hastalığıdır. Saçkıran (saç) hastalığı, kadın ve erkeklerde eşit oranda, her yaşta ortaya çıkabildiği gibi, kaş ve sakal bölgesinde de görülmekte; bazen saçlı derinin tamamını (alopesi totalis) veya vücut kıllarını kapsayacak şekilde (alopesi universalis) ilerlemektedir. Bazı vakalarda eşlik eden tırnak anormallikleri de mevcuttur. Kaybın yaşandığı bölgeye göre farklı isimlerle tanımlanır.
TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Saç kıran hastalığında dökülen saç kendiliğinden, hiçbir tedaviye gerek duymadan çıkabileceği gibi, hastalığın akut, kronik ve tekrarlayıcı formları için farklı saç kıran tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Yaygın olarak topikal /bölgesel bazen de ağızdan kortizon kullanımı ile tedavi edilmektedir. Hastalığın seyri ve iyileşmesi kişiden kişiye değişmekte, kimi vaka hızla iyileşmekte, kimi vakada tekrarlayan bir yapıda ilerlemektedir. Saçın geri gelmediği vakalar da bulunmaktadır.
Saçkıran aktif seyrettiğinde saç bir bölgeden kolayca kopabilmektedir. Koptuğu alanda ancak video mikroskopla görülebilen kırık ünlem şeklinde ve ya siyah noktalar görülebilmektedir.
SAÇKIRAN BULAŞICI MIDIR?
Saçkıran hakkında pek çok web sitesinde saçtaki mantar hastalığı (tinea kapitis) ile karıştırılarak, bulaşıcı hastalıktır, dişisi erkeği vardır şeklinde yanlış tanımlamalar bulunmaktadır. Saç kıranda bir mikrop yoktur! Bulaşıcı değildir.
SAÇKIRANIN OLUŞMA SEBEBİ NEDİR?
Saç kıran, bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır ancak sağlıklı kişilerde de stres sebebiyle bağışıklı sistemini zayıflatan yüksek ateşli rahatsızlıklar sonrası, vücutta iltihap barındıran bir diş veya kulak burun boğaz enfeksiyonu sonrası görülebilmektedir. Vücuttaki bulunan cilt alerjisi, astım, atopik dermatit, alerjik rinit, tiroit hastalıkları, vitiligo, böbrek üstü bezleri yetersizliği, diabet gibi başka hastalıklarla beraber seyrettiği de bilinmektedir. Ailelerinde astım, şeker ve alerjik hastalık bulunanlarda daha fazladır.
Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.
Comments are closed here.