Erkeklerde Saç Kaybı Nasıl Önlenir?
Özellikle 16-40 yaş aralığında görülen ” erkeklerde saç kaybı ”nda, erken dönemde yardım almak saç kaybını kontrol altına alma imkanı sağlıyor. Böylece saç ekimine gerek kalmadan ağrısız ve ameliyatsız yöntemlerle saç miktarının artmasını sağlamak ve saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün olabiliyor.
Yurt dışında saç sağlığı sorunlarını inceleyen bilim dalı Trikoloji. Türkiye’de bu alanda danışmanlık ve uzmanlık hizmeti sunan Akademi Saç Terapi ekibi olarak erkek tipi saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri hakkında merak ettiklerinizi cevapladık.
TRİKOLOGLARIMIZDAN SAÇ ANALİZİ RANDEVUSU ALIN!
Akademi Saç Terapi Merkezi Trikologları kişiye özel detaylı Saç Analizi yaparak, saçı etkileyen faktörleri tanımlar ve sizi en iyi sonucu alabileceğiniz bakım yöntemlerine yönlendirir. Saç Analizi; detaylı soru-cevap, saç ve saç derisinin elle ve mikroskopla incelenmesi, saç sayımı ve saç dökülmesi analizi şeklinde ilerler.
Detaylı bilgi ve randevu için bize HEMEN ulaşın!
Saçlar Neden Dökülüyor?
Erkeklerde saç kaybı, erkeklerin %90’ında genetik yatkınlık sebebiyle ilerliyor. %25’inin 25 yaşına kadar, %40’ının da 40 yaşına kadar karşılaştığı erkeklerde saç kaybında, başın ön ve tepe bölgesindeki saçlar dökülerek zayıflarken, yan ve ensedeki saçlar bu durumdan etkilenmiyor.
Genetik saç kaybı “Genetik yatkınlık, testosteron hormonunun varlığı ve saç kılıfındaki reseptörlerin erkeklik hormonu ‘Dihiydro-Testosteron’a (DHT) olan duyarlılığı” olmak üzere üç temel sebebe dayanıyor. “DHT hormonu; testosteron hormonuyla cilt yüzeyinde bulunan ‘5 Alfa-Redüktaz’ enziminin birleşmesi sonucu meydana gelen, saçta genetik kaybı aktive eden hormondur. Bu hormonun etkisiyle dökülen her saç bir sonraki evrede daha zayıf çıkıp daha kısa yaşar. Genetik olarak baskın şekilde saç kaybına yatkın kişilerde dökülme sonrası zayıflayan saçlarla beraber saç kökleri de küçülüp bir süre sonra inaktif hale geçer ve saç oluşumu sonlanır.”
Erkeklerde saç kaybı, “DHT oluşumunu sınırlayan” medikal uygulamalarla, topikal losyon uygulamaları ile saçta hücre bölünmesini hızlandıran Laser teknolojisi ile hücresel iyileşmeyi sağlayan PRP gibi tedavilerle azaltılabilir ve kayıp süreci geciktirilebilir. Son dönemde uygulanmaya başlayan “Kök hücre tedavisi” de henüz amaçlanan mucize sonucu vermemekle birlikte umut vaat etmektedir. Ancak erkeklerde saç kaybını tamamen durduran bir tedavi şekli henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle tek bir yöntem yerine kombine edilmiş yöntemler daha olumlu sonuçlar vermektedir.
Nasıl Önlenebilir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki her artan dökülme her zaman saç kaybına sebep olmaz. Erkeklerde saç dökülmesi, vücut ritmimizi olumsuz etkileyen tetikleyici faktörler sebebiyle “geçici” olarak bir dönem artış gösterebilir.
Bir ilacın yan etkisi (antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kolestrol ilaçları, epilepsi ilaçları, romatizma ilaçları), ateşli seyreden bir hastalık veya bir operasyon sonrası saç dökülmelerinde artış görülebilir. Kilo kaybı, kötü beslenme, yüksek stres,(sınav dönemi, mesaili geçen bir iş dönemi, askerlik, ayrılık, boşanma)veya kişiyi fiziksel olarak zorlayan bir dönem sonrası saç dökülmesinde artış görülebilir.
Böyle zamanlarda kişi beslenme ve uykusuna dikkat edip, saçı için eczane tipi topikal losyonlardan veya beslenme yetersizliği var ise gıda takviyelerinden destek aldığında bazen saç dökülmesini kontrol edebilir.
Ancak unutmamak gerekir ki bazen tüm bu faktörler genetik yatkınlığını tetikleyip, erkeklerde saç kaybı na sebep olabilir. Bu nedenle tepe ve şakaklarda görülen saç kayıplarında ezbere ürün kullanımı yerine bir uzman tarafından kişinin saç bakım alışkanlıkları, beslenme ve yaşam şekli, aile öyküsü gibi faktörler değerlendirilerek kişiye özel belirlenen programlar daha hızlı ve daha başarılı sonuçlar getirir.
Medikal ve İlaç Etkileşimi Olan Ürünler
Bugün dünyada saç gelişimi konusunda bilimsel araştırması çok iyi yapılmış ve Genetik Saç kaybını kontrol ettiği FDA (Amerikan ilaç ve gıda dairesi )tarafından onaylanan iki ilaç bulunmaktadır. Bunlardan birisi “finasteride” etken maddeli ağızdan alınan ve kan dolaşımına giren bir tablet, diğeriyse minoxidil etken maddeli topikal bir spreydir.
Özellikle ağızdan alınan finasteride vücutta androjen hormonların baskılanması ile etki eder. Finasterid doğrudan DHT oluşumunu engelleyerek saç kaybını yavaşlatır, yeni saç oluşumuna katkıda bulunur. İlacın uzun dönemli ve düzenli kullanımı sonucu saçlanma da artış, tüy formunu saç haline getirme yönündeki olumlu etkileri vardır. Ancak bazı kişiler için riskli olabilecek yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle mutlak surette doktor kontrolü ve onayı ile kullanılması önerilir. Saçtaki etkisini korumak için kullanmaya devam etmek gerekir, bırakıldığı takdirde ürünün kazandırdığı saçlar kaybedilir. Her gün kullanım ve devamlılık ister.
Minoxidil etken maddeli sprey ise reçetesiz olarak ruhsatlandırılmış bir ilaçtır. Saç bölgesinde kan dolaşımını hızlandırarak saçların büyüme döngüsünü uzatır, saçların çapını ve uzunluğunu artırır. Finasterid’in aksine androjen metabolizması ile ilgili etkisi yoktur. Ancak saçlı deride kepeklenme, kuruluk, kaşıntı, saçta matlık gibi yan etkileri görülebilmektedir. Bazı vakalarda baş dönmesi ve çarpıntı da görülebilir. İdeal etkisi 1 yıla yakın kullanımında ortaya çıkar. Saçtaki etkisini korumak için kullanmaya devam etmek gerekir, bırakıldığı takdirde ürünün kazandırdığı saçlar kaybedilir. Her gün kullanım ve devamlılık ister.
Saçın Beslenmesi İçin Mezoterapi
Saç dökülmesinin kötü ve yetersiz beslenme, kilo kaybı, vitamin-mineral eksikliği, kan kaybı gibi faktörlerle arttığı dönemlerde dökülmeyi kontrol etmek amaçlı tamamlayıcı bir tedavi olarak tercih edilebilir.
Saçın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, aminoasitlerle keratolitik ve stimulant bazlı bileşenlerin saçlı deriye direkt enjekte edilmesi işlemi olan mezoterapi uygulamalarında hedef saçın beslenmesine yardımcı olmak ve saç foliküllerini canlandırmaktır. Mezoterapi direk genetik saç kaybını önleyen bir tedavi şekli değildir.. Uzman bir doktor tarafından uygulanması gereken yöntem için önerilen sıklık haftada 1 seanstır. En az 5 seans yapılmalı ve dönemsel olarak tekrarlanmalıdır.
Saç Köklerini Güçlendirmek İçin PRP (Platelet Rich Plazma)
Erkeklerde saç kaybında ana tedavi protokolünün etkisini artırmak amaçlı yardımcı bir tedavi şeklidir. Saç dökülmesini azaltmak, saç çıkışlarını hızlandırmak amaçlı destekleyici bir tedavi olarak tercih edilebilir.
PRP tekniğinde kişinin vücudundan belirli bir miktar kan alınıyor ve kan sıvısı özel bir işlemle plazmasından ayrıştırılıyor. Bu işlemde amaç kandaki trombosit (platelet) açısından zengin kısmı ayrıştırmak. Elde edilen trombositler saç bölgesine enjeksiyon yoluyla geri veriliyor. Trombositler içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde zayıflayan saç köklerini güçlendirmeye ve dönemsel kayıpları yavaşlatmayı sağlıyor. Uzman bir doktor tarafından 2-3 haftada bir uygulanması öneriliyor. En az 5 seans uygulanmalı ve dönemsel olarak tekrarlanmalıdır.
Saç Yoğunluğunu Artırmak İçin Lazer Terapi
Düşük Yoğunluklu Soğuk Lazer terapisi, saç dökülmesini önlemek ve erkeklerde saç kaybını geciktirmek amaçlı uygulanan, yan etkisi neredeyse hiç bulunmayan, FDA tarafından onaylı bir ışın terapisidir. Işığa maruz kalan saçlı dokularda hücre metabolizması uyarılarak kan dolaşımı hızlanır. Böylece saç kökleri daha iyi beslenir, saçın gelişmesi ve uzaması teşvik edilir. 4 ay düzenli kullanım sonucunda saçların kalınlaşmasında ve saç yoğunluğunda artış, saç dökülmesinde azalma gözlenir. Haftada 2-3 kez 15 dakika uygulamak yeterlidir.
Trikolojik Bakımlar da Çözüm Olabilir
Trikoloji sadece saç dökülmesi ve saç sağlığı sorunlarını inceleyen bir bilim alanı. Trikoloji uzmanları “bir kişiye yarayan fabrikasyon bir çözüm, diğer kişide aynı oranda etkili olmayabilir” diyerek, “kişiye özel ” tamamlayıcı çözüm programları hazırlarlar.
Kozmetik alt yapılı trikolojik bakımlar “nano moleküler teknoloji” sayesinde saç köküyle buluşabilen topikal losyonlardan oluşur. Ev tipi bakım olarak da kullanılırlar. DHT baskılayıcı ajanlar, cilt yüzeyinde kan dolaşımını artırıcı ve saçı güçlendirebilen özel içerikleri ile Laser ışın terapisi, mikro derma roller uygulaması ve masaj terapi seansları ile bakım merkezinde de uygulanan Trikolojik Bakımlar, erkeklerde saç kaybının kontrolünü sağlayabilmektedir. Haftada 2 uygulama ile 4-6 ayda sonuç alınabilir.
SAÇ EKİMİ NEDİR, KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.
Comments are closed here.