Çocuklarda Saç Dökülmesi
18. Avrupa Saç Araştırmaları Birliği (EHRS) Kongresi bu yıl Bologna, İtalya’daydı. Oldukça ilginç konu başlıkları ve araştırmaların yer aldığı panelde bizim de merkezimizde son dönemde daha sık karşılaştığımız bir sorun olan “Çocuklarda Genetik Saç Kayıpları” konu başlıklarından biriydi. İşin en güzel tarafı ise çocuklarda saç dökülmesi hakkında sunulan bu poster çalışmanın Türkiye’ye ait olmasıydı. Araştırmayı yapan Ankara Beykent Üniversitesi Dermatoloji Anabilim doktoru, Deren Özcan.
Akademi Saç Terapi Trikoloji merkezi olarak 12 yıldır çok çeşitli saç sorunları ile karşılaşıyor, sorunun teşhisine ve iyileştirilmesine yardımcı oluyoruz. Ancak son yıllarda özellikle ergenlik öncesi ve sonrası dönemde çocuk yaştaki vakalarda genetik alt yapılı saç dökülmeleri, yani çocuklarda saç dökülmesi bizim de daha sık rastladığımız bir durum.
Bugünkü yazımda çocuklarda saç dökülmesi konusunda yapılan bir klinik çalışmanın sonuçlarını ve kendi gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Çocukluk ve ergenlik döneminde genellikle saç kıran ve saç koparma hastalığı olarak bilinen trikotilomani daha sık karşılaşılan saç sorunları iken, eskiden olduğundan daha sık sayıda genetik bölgede saç zayıflığı yaşayan çocuk yaşta vaka görmeye başladık.
Çalışmadan alıntı yaparak ilerlersek, şu tespitler önemli:
“Genetik saç kaybı, ergenlik dönemi ve sonrasında androjen olarak tanımlı erkeklik hormonlarının varlığında ve genetik yakınlığın olduğu kişilerde görülebilmektedir. Ancak ergenlik öncesi dönemde androjen hormon seviyelerinin normal seyrettiği (kız ve erkek) kişilerde genetik bölgede görülmeye başlayan saç kayıpları farklı faktörlerin de erken dönem saç kayıplarına etki ettiğine dair işaretler vermektedir. “
Çocuklarda Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?
Çocuklarda saç dökülmesi konusunda yaygın olarak görülen sebepler arasında beslenme yetersizliği, demir eksikliği, ateşli rahatsızlıklar ve sık olmamakla birlikte kalıtsal yatkınlık yer alır. Son dönemde ise bize başvuran yaşları 12-14 yaşlarında değişen 3 çocuk vakada insülin direnci, tiroit fonksiyon bozuklukları, tüylenme de artış ve kilo sorunları gibi ortak bazı sağlık bulgularının varlığı dikkatimizi çekiyor. Yapılan çalışma çocuklarda saç dökülmesi ile bazı sistemik rahatsızlıkların ilişkisinin daha detaylı incelenmesi gerektiğine işaret etmektedir:
“Metabolik sendrom ve insülin direnci rahatsızlıklarının özellikle erken dönemde Genetik Saç Kaybı yaşayan (18-35 yaş aralığında) vakalarda artan sayılarda görüldüğüne işaret eden çalışmalar bulunuyor. Diabet belirtileri, yüksek kolesterol değerleri ve obesite metabolik sendromla ilişkilendirilen belirtilerdir.”
(Metabolik sendrom: genetik ve çevresel faktörlerle gelişen, bel çevresi kalınlığı, yüksek tansiyon, kan yağlarında kalitatif ve kantitatif bozukluk, kan şekeri yüksekliği ile karakterize bir kardiyometabolik risk faktörleri demetidir.)
Çalışma, yaşları 11 ile 17 yaşında değişen Adrogenetik Saç Dökülmesi tanısı konan 8 çocukla yapılıyor. Saç analizindeki genel bulgu ön saç çizgisi korunurken, tepede orta saç çizgisinde açılma ve tepe bölgesinde saç hacminde azalma. Saç derisinde ise saç kılıfları çevresinde sarı tıpaların varlığını gözlemliyor.
En ilginç bulgu ise erken dönemde genetik bölgede saç kaybı yaşayan 8 çocuk vakadan 7 sinin endokrin değerleri ve laboratuar bulguları sonucu obez ve aşırı kilolu tanımlanması. Aynı 7 kişinin 4’ünde erken ergenlik belirtileri, insülin direnci, yüksek açlık şeker seviyesi, yüksek total ve serbest testosteron seviyesi ve yüksek kolestrol seviyesi tanımlamalarından bir veya bir kaçı bulunuyor.
Erken Dönemde Görülen Saç Kayıpları Ciddiyetle Ele Alınmalı
Bu çalışma ve bulguları erken yaşta genetik bölgede saç azalması görülen kişilerde saç kaybının endokrin düzensizliğinin bir işareti olabileceğinin bu nedenle çocuklarda detaylı medikal tetkiklerin yapılmasının büyük önem taşıdığına işaret etmektedir.
Bizim de bu çalışmaya paralel olarak, gözlemlediğimiz vakalardan çıkardığımız sonuç erken dönemde görülen saç kayıplarının ciddiyetle ele alınması ve saç kaybına erken dönemde müdahale edilmesidir. Tek başına stres hiçbir zaman saç kaybının temel sebebi değildir. Aynı şekilde kişide saç kaybına dair ailesel yatkınlık dahi olsa genetik deyip geçilmemelidir.
- Saç dökülmesinin artış gösterdiği erken yaş döneminde, tiroit fonksiyonlarını da içeren detaylı kan testleri yapılarak ilerlenmesi önemlidir.
- Aşırı kilolu olmak saç dökülmesine sebep olabilen belirgin bir faktördür.
- Bunun yanı sıra, bel kalınlığında artış, saç derisinde aşırı yağlanma, tüylenme ve sivilce problemleri belirtileri ile ilerleyen saç dökülmelerinde henüz belirgin saç kaybı olmasa da, endokrin ve hormon testleri muhtemel başka bir rahatsızlık bulgusunun erken teşhisini kolaylaştıracaktır. Böylece saç kaybının kontrolü çok daha hızlı sağlanacaktır.
*2019 Eylül ayında Brezilya Sao Paulo’da gerçekleşen Brezilya Trikoloji ve Kozmetik bilimi Kongresi’ne klinik deneyimlerimizi paylaşmak ve konuşma yapmak için davet edildik. Bir konu başlığımız da “Çocuklarda Saç Dökülmesi” idi. Sadece kozmetik ve Trikolojik uygulamalar yapan bir klinik olarak biz kendi deneyimlerimizi paylaştık. Yazıyı okumak için buraya tıklayın.
50 yorum
Meraba 8 yarynda kizimin saclary dokulyor kafanın üst çizgi yerleri tamamen acildi enseden yuvarlak açılıyo neden olabilir
Merhaba,
Lütfen öncelikle bir cocuk doktoruna giderek gerekli kan tahlillerini ve analizini yaptırınız. Pek çok farklı dökülme sebebi olabilir. Doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Saç dökülmem var.18 yasindayim.seyrelme gözle görülür.Babam 50 yasinda ve saçları hala gür dayimda da seyrelme var ama onun da yaşı büyük.Ayni sorun kardesimde baslamis.12 yaşında ve saçı dökülüyor.sebebi ne olabilir?hormonlarim falan normal cikti demir ve b12 eksikliginden olabilir mi bu kadar dokülme
Merhaba Bedirhan Bey, saç dökülmeniz genetik alt yapılı olabilir. Bir erkek olarak genetik dökülme yaşamanız için hormonel düzensizlik yaşamanıza gerek yok. Tabii emin olmak adına kan testi yaptırarak eksiklik var mı baktırabilirsiniz. Kansızlık durumunda genetik dökülmeler de daha hızlı ilerliyor. Kardeşinizde süreci tetikleyen farklı unsurlar olabilir, diyabet, tiroit rahatsızlığı, kilo problemi gibi, mutlaka görmek gerekiyor.
İyi çalışmalar benimde 13 yaşında oğlum var 1 ay öncesinde saç kıran olduğunu farkettim ve cildiye dr götürdüm ve tedavisi devam etmekte şuan çok şükür saçları çıkmaya başladı yalnız tam tepesinden alın kısmına kadar inanılmaz saç dökülmesi var ve hocam bize androvium kullanın
dedi sizce etkisi olurmu yada ne tavsiye edersiniz
Merhaba,
Saç kıran bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır temel olarak genel sağlık değerleri de takip edilmelidir. Topikal uygulamalara cevap vermesi cok güzel. Androvium etken maddesi %5 minoxidildir. Saç kıran tedavilerinden genelde mikro sirkulasyonu artırması ve saçı büyümeye teşvik etmesi sebebi ile kullanılır. Denemenizi öneririm. Bahsettiğiniz dökülme -tepeden alın kısmına kadar olan- dökülme yine saç kıran ile bağlantılı olabilir. Olmayabilir de görerek bilgi vermek gerekir.
Merhaba, ben 15 yaşındayım sacim 1 yildir dökülüyor 1 2 ay saç dökülmesi azalıyor sonra yine artiyor simdi sacim inanılmaz şekilde dökülüyor saça dokunsan 5 6 tel geliyor üstelik sacimda çok seyrekledi ne yapabilirim yardimci olur musunuz
Merhaba,
Saç dökülmesi her gün olması gereken bir durumdur. Saçın dökülmemesi mümkün değil. Vücudumuzdaki tüm kıllar dökülüp yeniden çıkıyor. Sorun saçın dökülmesi değil, saçımız tekrar sağlıklı şekilde çıktığı sürece saç kaybı olmuyor. Saçında incelme ve azalma olup olmadığına bakmak gerekir ki her erkekte bir miktar ön saç çizgisinde gerileme olması normal. Bu gerileme erkeklik hormonlarına bağlı şekilleniyor. Androjen hormonaların etkisi ile vücut kılları kalınlaşırken, saç kılları incelebiliyor.
Eğer belirgin bir azalma olmuyorsa saç dökülmesine takılmamak gerekir.
Meraba babam kel ama 15 yaşında saçlarım tepe kısmı dökülmeye başladı günlük 20 tane dökülüyor tedavisi varmı
Merhaba, elbette çözümü var. Ancak saç kaybını yaratan faktör dökülme değil! Saçın tepe bölgesinde yeni bir saçla yer değiştirirken yeni saçın daha zayıf çıkması ve her geçen gün boyut olarak incelip küçülmesi. Çok fazla ürün alternatifi var. Ancak senin yaşın itibari ile çok dikkatli olmak gerekir. İlk yapman gerekir iyi bir şampuan kullanmaya çalış. Kepek şampuanı Ketoral düzenli ve uzun vadeli kullanımda saç dökülmesine sebep olan mikroorganizmaları kontrol edebiliyor. Biraz kokusu olan bir şampuan ancak haftada 1 yıkama rutininde olmasında fayda var. Saçını günlük yıkaman önemli, günlük basit bir şampuan yeterli. Saç derine tonik kullanarak saçının kaybını azaltmak için çaba harcayabilirsin. Saçı zayıflatan temel mekanizma hormonların ve genetik duyarlılığın bu nedenle büyük beklentilere girme ancak çaba harcamayı da bırakma gerekir. İlk etapta procapil içeren sprey losyonlardan haftada 2-3 uygulama ile 4 ay destek alıp etkinliğine bakabilirsin. Saç bakımları ucuz değil maalesef ama düzenli ve uzun vadeli ürün kullanımı yaparsan saçını koruma şansın olacaktır. Bir kere yapılan yöntem 10 sene seni korumaz bu nedenle küçük aralar vererek uzun dönemli ürün kullanmalısın.
Merhaba ben 13 yaşındayım ağustostan beri saçım 5 10 tel dökülüyor ve çok korkuyorum dökülen saçımın yüzde 30 unda dibinde beyaz bir tabaka var sorunumu cozermisiniz
Merhaba Eren,
Bizi bulup ulaştığın için teşekkür ederim. Senin yaşındaki gençlerin saç konusunda bilinçlenmesi çok önemli. Saçının döküldüğü sayıya hiç takılma, çünkü saçların tekrar tekrar çıkabiliyor. Saç uçlarındaki beyaz tabaka saç derisinin altında biriken yağ tabakalarının ve ölü derilerin bir parçası. Bunun arınması için saç derini kepek şampuanı ile düzenli yıkamalısın.Market tipi kepek şampuanlarını günlük kullanılabilir. Ancak eczane tipi bir ürün tercih edersen kullanım sıklığı haftada 2-3 olmalı. Diğer günler normal saçlar için şampuan kullanabilirsin. Saçını günlük veya 2 günde bir yıkaman çok fayda sağlar. Arada da saç derine peeling yaparsan (yüze uygulanan peelingler uygun) faydasını görürsün.
Merhaba ben 17 yaşına gitcem Saçımı ne zaman duzeltsem elime 1-2 yada 4 tane tel geliyor bazen hiç gelmiyor. Benim saçım uzundu 4-5 sene sonra saçımı 3 numaraya vurdum ve saçım uzadı ama zor uzadı 2 ay sonra böyle dökülmeye başladı ne yapabilirim moralim çok bozuk yardımcı olur musunuz lütfen
Merhaba Cemal,
Saçının döküldüğü sayı, saçında hacimsel bir azalma veya bir bölgede boşalma yok ise sıkıntı yaratmaz. Erkeklerin saçının uzama potansiyeli kadınlara göre kısadır. Bu nedenle saç belirli bir uzunluğa geldikten sonra ömrü tamamlandığı için dökülme evresine gelecektir. Bu son derece normal bir durumdur.
Merhaba evrim hanım benim kızım 5 yaşında 20 gündür saç dökülmemiz var tiroit hastası ilaç kullanıyor ama son 10 aydır endokrin bölümüne gitmedik.. Önce hiç dökülme olmazdı sacında şimdi ise dökülüyor ne yapmam gerekir.. Alerjisi oldugu için kışa girerken ve yaza girerken cok hasta oluyor.. Antibiyotik ve alerji ilacları kullanıyor.. Şuan cok üzgünüm ne yapmam gerek..
Merhaba Nevin Hanım, saç dökülmesini vücut dengeleri ve metabolizması yönetiyor. Tiroit rahatsızlığı bir miktar dökülmeyi artırıyor. Endokrinolojiye gitmenizi tavsiye ederim. İlacın tiroit değerlerini kontrol edip etmediğine bakmak gerekir. Antibiyotik ve alerji ilaçları da saç dökülmesini dönemsel olarak artırabilir. Ancak bu yaş grubunda hücrelerin iyileşme ve yeni saç üretme potansiyeli kuvvetlidir. Saçları toparlar merak etmeyin. Özel bir şey yapmanızı önermiyorum. Saçı 4-6 ay takip edip bir yorum yapmak daha doğru olacaktır. Tam kan sayımlarını 6 ayda bir takip etmek önemlidir. Demir eksikliği ve D vitamini eksikliği olmamasına özen gösterin.
Merhaba evrim hanım, benim kızım 9 yaşında ve suan çok saç dökülmesi var özellikle saçlarını tararken neredeyse 2 avuç saç dökülüyor bunun nedeni ne olabilir
Merhaba, aaç dökülmesinde artış varsa mutlaka kan değerlerine bakılmasını öneririm. Kızınızın saçını ne sıklıkta yıkıyorsunuz? Boyu kaç kilosu kaç? Nasıl besleniyor? Kırmızı et tüketiyor mu? Kaçta yatıyor? Kaç saat uyuyor? Tam Kan Sayımı, B12, folik asit, çinko, D vit, Demir, demir bağlama kapasitesi, Feritin, CRP ile beraber değerlendirilmeli. Daha sonra sonuçları paylaşırsanız yönlendirme yapabiliriz.
Benim kızım 11 yasında ve küçüklüğünden bu yana hep saçı seyrektı şu anda da saçı hem az hemde aşırı derecede yavas uzuyor ve kepekleniyor hangi şampuanı denediysek fayda etmedi kullanmamızı o ereceğini bişey varmı acaba.
Elif Hanım merhaba, kızınızın saçındaki sorunları ancak birebir inceleyerek cevap verebilirim. Kan değerleri ve baş bölgesi kan dolaşımı saç uzamasındaki en önemli faktörlerdir. Bu nedenle mutlaka kan değerlerini değerlendirmek gerekir. Kepeklenme sorunu ise ergenlik çağında özellikle androjen hormonları aktif olduktan sonra yağ salgısına bağlı olarak artmaktadır. Bazen mayalı yiyecekler , yoğurt ve süt ürünlerinin fazla tüketimi de kepeklenmeyi artırır. Kepeklenmeyi kontrol etmek için ürün kullanabilirsiniz. Kepeklenme sonlanmayacaktır. Saçı günlük yıkamak çok işe yarar, yağlanmaya karşı şampuan kullanmak gerekir haftada 2 defa da dönüşümlü olarak ketoral şampuan kullanması önemlidir. 10 günde bir saç derisine yüz peelingi ile masaj yaparak saç derisinin iyice arınmasına yardımcı olmak fayda sağlar. Kepeklenme için magnesyum, çinko içerikleri çok faydalıdır, ağızdan kerozan tablet vitamin olarak 6 ay kullanılabilir.
Ben 13 yaşımdayım Ağustos ayından itibaren saçım çok dökülüyo bu zaman da saçımın orta bölgesi çok aralaklandı ama oradaki dökülme azaldı ama bu sefer önüm baya dökülüyor elimi sürüyon 5-10 tane saçım dökülüyor kan değerlerim iyi çıktı Ne yapmalıyım
Merhaba Ahmet Can, ergenlik yaşlarında özellikle erkeklerde saçta dökülme ile beraber bir miktar incelme olabiliyor. Tamamen önlemek mümkün değil çünkü androgen (erkeklik) hormonlarına bağlı olarak genetik duyarlılığı olan bölgelerde bu durum gerçekleşiyor. Dökülme direk sebep değil yani dökülen saç sayısı azalsa dahi incelme kalıcı olabilir. Bu nedenle öncelikle mutlaka beslenmene ve kilona çok dikkat etmen gerekiyor. Mutlaka aktif, hareketli bir yaşam sürmen ve cok kaliteli uyku uyuman gerekiyor. Yani vücut sağlığın iyi olmalı. Saç bölgesine ise saçın direncini artıracak nitelikten ürünler kullanılabilir. Seçenekler çok fazla saçı dönemsel olarak güçlendirecek çok fazla ürün seçeneği var. Güvendiğin bildiğin bir marka varsa losyon bazlı saçta kalabilecek nitelikte ürünlerle (yağlar olmaz, markalı kozmetik altyapılı bir ürün olmalı) saça haftada 2-3 gün uygulayarak 2-3 ay sonraki dinamiklere bakarak ilerleyebilirsin. İdealde bir saç losyonu 6 ay sonunda daha net sonuçlar verir bu nedenle sıkılmazsan kullanım sıklığını haftada 1-2 de tutarak 6 ay ürün kullanımı yapman fayda sağlayabilir. Saçını sık yıkamalı ve saç sağlığını iyi tutmalısın. Saçını yağlı bırakmamanı tavsiye ederim.
Merhaba benim kızım 3 yaşında sac dökülmesi yaşıyor 1 aydır saçları dökülüyor acaba bunun nedeni sac kremi mi yeni farkettim ama daha öncede sac kremi kullanıyordum bir sorun yoktu şuan.neden öyle olduğunu bilmiyorum
Merhaba, kullandığınız ürün ile (şampuan, krem) bir ilgisi yoktur, dökülme devam ederse ve açılma görülürse 2-3 ay sonunda bir kan testi yapılmasını tavsiye ederim.
Merhabalar ben 16 yaşındayım. 2 aydır saçlarım çok aşırı dökülüyor. Günde 50 telden fazla. Tepesi açıldı ve neredeyse her yerinde ara ara açılmalar var. Öncelikle kan tahlili yaptırdık, çok az tiroit çıktı. Sağlık ocağı doktoru demir ve B vitamini ilacı verdi. 1 ay kullandım, bir değişiklik olmadı. Sonra özel bir hastaneye gittik. Orada biotin içeren bir ilaç ve o markaya ait şampuanı önerdiler. 1 aydır onları kullanıyorum. Bir ara azalma oldu fakat dökülme şimdi tekrar çok arttı. Başka bir hastahaneye gittik. Orada da sprey ve hap verdiler. Maddi durumumuz çok müsait olmadığından sadece 1 kez alabileceğiz. Bu da yaklaşık 1 ay yetecek. Bir de saçımda egzama var. Bazı zamanlarda çıkıyor. Stresliyken vs. Dökülmede onun da etkisi var mı? Lütfen bana yardımcı olun, psikolojik olarak kendimi çok kötü hissediyorum. Her gün saçlarımın döküldüğünü görmek beni deli ediyor. Gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Merhaba Ali Bey, Öncelikle saçınız için ne kullanırsanız kullanın, 1-2 ayda asla sonuç alamazsınız. Size önerilen ilaç veya ürünleri mutlaka en az 4-6 ay aralığında kullanmanız gerekir ki faydasını görebilin. 2 ayda saçınızda fazla bir açılma olması beklenmez, kaldı ki aşırı bir dökülmeden de bahsetmiyorsunuz. Bu durumda ya daha erken başlayan bir kayıp söz konusudur ya da saç kıran tarzı bir durumdan şüphe ederiz. Gittiğiniz doktorlar saç probleminiz ile ilgili bir teşhis koydu mu? Sizin öncelikle kaygılarınızı azaltıp düzenli ürün kullanımına yönelmeniz lazım. Egzama da saç sağlığı için bir risktir ancak ileri bir saç kaybına neden olmaz.
Ben 13 yaşındayım ve bu yaz saç dökülmesi arttı ve önde ve yanlarda azımsanmayacak şekilde seyrelme var. Şuan saçımda saç egzaması var şampuan ve losyon sürüyorum bana göre tam ondan kaynaklı değil şuan saçımı çok kısa kestirmiştim ve hala da kısa saçımı şampuanlarken bu seyrelmelerin arttığını gördüm öneriniz nedir? yarın eczaneye gideceğim en kısa zamanda ise doktora gitmeye çalışacağım.
Merhaba Mete Bey ,
Öncelikle eczane yerine bir dermatoloğa danışmanızı öneriyorum.Yaşınız itibariyle yani ergenlik döneminde ki saç kayıpları önemlidir ve araştırılması gerekir. Çünkü ergenlik döneminde hormonlar devreye girdiğinde özellikle androjen hormonlar saç sorunlarının kontrolünü daha da zorlaşabilir.Ayrıca kan değerlerinizi mutlaka iyi bir hematolog ve endokrinolog ile takip etmelisiniz .Büyüme çağında olduğunuz için özellikle demir deposu olan Feritin seviyelerinin üst sınırlara yakın seyretmesi ,tam kan testine ek olarak Demir, Demir Bağlama kapasitesi, Feritin, B12, folik asit, Çinko, TSH, T3, T4 gibi değerlere baktırmanızı tavsiye ederim. Bu dönemde sağlıklı beslenme ve iyi uyku da çok çok önemlidir.
Merhaba ben 14 yaşındayım.iki yıldır sacim çok dökülüyor.ve aşırı yaglaniyor.acaba normal mi ?Ne yapabilirim.
Merhaba Erdal, bizi araştırıp bulup bu e-maili kendin atmaya karar verdiysen sana kocaman bir aferin! Ergenlik dönemi hormonların lokomotif gibi çalıştığı bir dönem, saçların yağlamasından erkeklik hormonları sorumlu. Bu dönemde yağlanmanın olması son derece normal. Saçlarını günlük yıkamaya çalış, günlük kullanılabilen kepek karşıtı bir market şampuanı edin. Haftada 1-2 defa da eczanelerde bulunan kepek karşıtı bir şampuan edinip saçını onunla yıkayabilirsin. Saçın çok dökülmesi her zaman risk teşkil etmez, saçında hacimsel bir azalma yoksa şu an için özel bir şey yapma. Ama doğru beslenmek, iyi uyumak, spor yapmak sağlıklı bir yaşam şekli saça çok fayda sağlar. Dökülme 4 aydan fazla 100 tel ve üstü devam ederse haberleşelim.
Merhaba, kızım 16 yaşında ve gerçekten şu son zamanlarda saçları çok fazla dökülmeye başladı neredeyse günde 50 tel saçı dökülüyor ve çok seyrekleşti saçı doktorlar kansızlıktandır dedi kan ilacı kullanıyoruz o yüzden ama hala hiçbir şey değişmedi daha da kötüleşti sizce ne yapmalıyım
Merhaba Aslı Hanım, kızınızın saçını görerek ilerlemek çok önemlidir. Bu yaşlarda görülen saç kayıplarını ciddiye almak gerekir. Mutlaka kan değerleri 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Demir takviyesini ne kadar zamandır kullanıyorsunuz? Başka sağlık sorunları var mı? Beslenme sorunu,yemediği gıdalar, hayvansal proteinler, kırmızı et tüketimi, C vitamini, yumurta vs? Mutlaka cok yönlü ve dengeli beslenmelidir. Elbette topikal uygulamalardan da destek alabilir. Ancak saçını görerek hangi tip ürünleri kullanmak en uygun olur karar vermek en doğrusudur. Mezoterapi, PRP, kozmetik uygulamalar , Laser terapi , derma roller uygulamaları seçenekler cok fazla, kaybın ciddiyetine, derecesine, kişinin kaygı düzeyine, bütçesine hepsine göre en doğru kararı vermek için görmek ve incelemek daha detaylı sorular sormak gerekiyo
Merhaba, Oğlum 12,5 yaşında hergün 10 20tel saçı dökülüyor neden olabilir ve 10 20 tel fazlamı ve ne yapsam geçer
Merhaba,
Oğlunuzun saçında bir bölgede zayıflama ve ya açıklık yoksa bu aşamada sadece dökülen saça bakarak endişe etmek doğru değildir. Yaşı ilerledikçe 15-16 yaşlarında süreç belirginlik kazanır. Saçını takip edin ancak bununla ilgili stres yaşaması doğru olmaz, saçını haftada 2-3 yıkasın.
Saygılarımla,
Evrim Bayraktar
Merhaba.oglum 14 yasinda ve 1 senedir saclarinda dokulme var ilkten 6 tel falandi ama gittikce artti ve suanda 20ve 30 arasinda kafasinin on tarafinda azalma var . 5 kere doktora gittik ama hep stresten dediler . Kan testide yaptilar d vitamini eksik oldugunu soylediler onu kullandik ama bir ise yaramadi bize yol gosterorseniz seviniriz
Merhaba Arda Bey, günlük 20-30 tel dökülme fazla değildir ancak seyrelme de varsa ileriki dönemde daha çok saç dökülmesi yaşayacak demektir. Bu yaptırdığınız kan testleri dışında, insülin direnci ve tiroid hormonlarına da bakılması faydalı olur. Erken dönemde başlayan saç kayıplarında, genelde sistemik bir hastalık ve kilo problemleri de eşlik edebilir. Çocuklarda görülen saç kayıpları hassas bir konu olduğu için, oğlunuzu görmeden bir şey söylemek çok da doğru olmayacaktır. İstanbul’da yaşıyorsanız, oğlunuzu saç analizine getirmenizi öneririm. Böylelikle daha sağlıklı yönlendirme yapabiliriz.
Merhaba. Kızım 12 yaşında. Yaklaşık 10 ayda en önden başlayarak saçlarında dökülme ve gözle görülür bir seyrelme oldu. Daha önceki yorumlarda belirttiğiniz kan testlerini yaptırdık. Çinko ve D vitaminini 3 ay kullandı. Dökülmesi durdu. Fakat hala saçları çok seyrek. Yazınızda belirttiğiniz gibi saçları gün aşırı çok yağlanıyor ayrıca bel ve mide bölgesi vücuduna orantısız bir şekilde kalın. Malum ergenliğe de giriyor. Sorunumuz daha da büyümeden ne yapmalıyız? Bir yol gösterirseniz çok memnun olurum. Yorumunuz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba Sibel Hanım, çocukluktan ergenliğe geçen dönemdeki saç sorunlarını çok önemsemeliyiz. Çünkü ergenlik döneminde hormonlar devreye girdiğinde özellikle androjen hormonlar saç sorunlarının kontrolü daha zorlaşabilir. Kan değerlerinizi mutlaka iyi bir hematolog ve endokrinolog ile takip etmenizi öneririm. Çünkü saç dökülmesi ısrarcı davranıyorsa ki 10 aydır süren ve fark edilir bir azalmadan da bahsetmişsiniz. Özellikle demir deposu olan Feritin seviyelerinin üst sınırlara yakın seyretmesi önemlidir. Bununla beraber elbette hormon değerleri de takip edilmelidir. Bahsetmiş olduğunuz bel çevresi kalınlığı da çok önemlidir. Çocuklarda bel çevresinin kalınlaşması yani abdominal obezite oranı ile trigliserit seviyelerinde önemli bir ilişki vardır ayrıca bel çevresi insülin direnci ve kan basıncı için önemli bir risk faktörüdür.Tüm bu sağlık değerlerindeki ufak değişimler ilk önce saç dökülmesi olarak kendini gösteriyor olabilir. Hemen kan değerlerine yansıyan olumsuz bir durum olmayabilir ancak 2 sene sonra ortaya çıkabilir. Özellikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile kilo kontrolü sağlanmalı ve fiziksel aktivite ile beden sağlığı desteklenmelidir. Gerekirse diyetisyen desteği de alınabilir. Doğru beslenme bu sürecin en doğru önlemidir. Saçının yağlanması normal 2 gündür bir saçını mutlaka yıkaması önemlidir. Baş bölgesine haftada 1 kez derma roller (0.50mm) ile işlem yapılarak saç metabolizmasını hızlandırmak saç çıkışlarına bir ivme getirebilir. Özellikle bir ürün kullanımı şu anda önermiyorum. Ancak saçları 6 ay içinde toparlamıyorsa ailede erken yaşta saç kaybı yaşayan bireyler varsa daha profesyonel yardım almanızı öneririm. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.
Merhaba kızım 7 yaşında 1 yıldır saç dökülmesiyle uğraşıyoruz.. Önce sç kıran dediler para alın bölgesinde şakaklara doğru dökülme oldu ileçlarla düzeldi ama başın çeşitli yerlerinde dönem dönem döküldü ve çıktı.. ŞİMDİ ise tepenbölgesinde bariz seyrelme var. Dr gittik bir sürü tahlil yapıldı çinko demir d vitamini gibi eksiklikler çıktı ilaç tedavisine başladık.. Son tedaviye 2 aydır devam ediyoruz ama tepe bölgesinde açılma devam ediyor.. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Lütfen bana bir yol gösterin
Merhaba Ümran Hn, saç kıran şeklinde ilerleyen saç kayıplarında olması gereken medikal takip ve yardımdır. Tepe bölgesindeki seyrelme para şeklinde bir açılma değil de “genel” bir seyrelme anladığım kadarı ile ancak “diffuse” dediğimiz genel bir saç kıran mı değil mi bunu da iyi analiz etmek gerekir. Eğer saç kıran niteliği taşımıyorsa bu tip bir seyrelme demir ve çinko eksikliğinde oluşur ancak 2 aylık tedavi kısa bir süredir. Bakımlarınıza 4-6 ay süre devam edin. Demir alımı da en az 3 ay olmalıdır, daha sonra test yaptırıp değerleri ne oranda yükseldi takip edilmelidir. Kızınızın saçı ısrarlı bakımla ve kan değerlerinin düzelmesi ile toparlayacaktır. Beslenmesinde özellikle sabahları yumurta tüketmeli ve en az bir öğünün de kırmız et tüketmelidir. Geçmiş olsun. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.
Merhaba hn efendi 12 yaşında oğlum var 2 yıldır saçları inanılmaz dökülüyor test yaptırdım D ve E vitamini eksik ne önerirsiniz bilginiz verirmisiniz
Merhaba 12 yaş önemli bir yaş ergenlik dönemi olduğu için saça destek olmak önemlidir. Öncelikle detaylı kan tesleri gerekir. Mutlaka tam kan testine ek olarak Demir, Demir Bağlama kapasitesi, Feritin, B12, folik asit, Çinko, TSH, T3, T4 gibi değerler de bilinmelidir. Bu dönemde sağlıklı beslenmesi, iyi uyuması çok önemlidir. Kilo sorunu varsa mutlaka diyetisyen desteği alınmalı, dengeli beslenmeli, şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalıdır. D vitamini alabilir ancak E vitamini direk saça etki etmeyebilir. Saç dökülmesinin 2 yıldır sürüyor olması genetik etkili olduğuna işaret olabilir, bu sebeble düzenli ve uzun dönemli ürün kullanımı gerekir. Saç derisine uygulanacak kozmetik alt yapılı topikal losyon bazlı ürünlerden destek alınabilir. Öncelikle eczane bazlı ürün deneyimi yaşayabilir. Kerastase Densifique serisini 4-6 ay düzenli kullanarak süreci gözlemleyebilirsiniz. Daha güçlü alternatifler de var ancak öncelikli olarak kozmetik ürünleri denemek önemlidir. Saç derisinde kepek yağlanma gibi bir sorunu varsa mutlaka hafta 1-3 sıklığında kepek şampuanı kullanmasını tavsiye ederim.
Saygılarımla,
Evrim Bayraktar
Merhaba 12 yaşında bir kızım var. 4-5 aydır saç dökülmesi problemi yaşıyoruz. yaklaşık 1,5 ay önce Cildiye doktoruna başvurduk. kan tahlillerinde bir sorun çıkmadı. beslenmesine dikkat etsin dedi ve saç diplerine uygulayacağımız bir vitamin verdi. bunları kullanmamıza rağmen özellikle son 15 gündür inanılmaz derecede tekrar artış gösterdi dökülmeler. Psikolojik olarak da etkilenmeye başladı artık. Bu konuda beni yönlendirebilirseniz çok sevinirim. Genel bir saç kaybı mevcut.
Merhaba Tuğba Hn, kan değerleri ve beslenmesi çok önemlidir. Kan tahlillerinde Tam Kan sayımına ek olarak Demir, Demir Bağlama Kapasitesi, Feritin, B12, TSH, T3, T4, Folik Asit, Çinko, D vitamini tüm değerlere detaylı bakmak önemlidir. Bağırsak ve mide sağlığı da etki eder değerlendirilmelidir. Bu değerleri içinde bulunduran bir kan testiniz var ise bize info@akademisacterapi.com adresine ulaştırırsanız biz de değerlendirir size bilgi veririz. Saç dökülmelerinin toparlaması 2-4 ay içinde gerçekleşir. Hekiminizin verdiği ürünleri 3 ay kullanarak sabırla süreci izlemenizi 3 ay sonra kontrole gitmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla Evrim Bayraktar
Merhaba kızım 7 yaşında 1 yıldır saç da dökülme sorunu yaşıyoruz.. Önce şakağında bozuk para büyüklüğünde başladı Dr gittiğimizde saç kıran dedi ve ona göre tedaviyr başladık, dökülme başının çevresini dolaştı parça parça dökülüyor sonra çıkıyor.. Son durum ise ensemde 2 yerde var aynı zamanda tepe noktasında da saç kıran gibi değilde bariz seyrelme var bir sürü kan tahlili yapıldı demir çinko d vitamini eksikliği çıktı.. Tekrar ilaç takviyesi ve losyonlara başladık.. 1 ayı geçmesine rağmen bir toparlanma olmadı hocam artık nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum.. Saç kıran da var ama ekstra bir şeylerde var.. Mantar testi temiz.. Hocam ne yapmalıyım
Merhaba, saç kıran problemi bağışıklık sistemi ile birebir ilişkilidir. Topikal tedaviler bir aşamaya kadar etkili olur ancak daha ağırlıklı sistemik tedaviler etkili olacaktır. Benim tavsiyem bağışıklık sisteminin güçlenmesi yönünde tedavi seçeneklerini araştırmanızdır. Bu aşamada mutlaka endokrinolog desteği almak gerekir. Bununla beraber baş bölgesinde saç kayıplarını tetikleyebilecek enfeksiyonlara da hemen müdahale edilmelidir. Saç kıranın mantar ile bir ilişkisi yoktur. Kulak burun boğaz enfeksiyonları varsa diş çürükleri gibi sorunların tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak sağlığı da çok önemlidir. Probiyotik, prebiyotik kullanımı da fayda sağlar. Kan değerlerindeki eksiklikler tamamlandıkça saç metabolizması daha olumlu tepkiler verecektir, sabırlı olup beklemek gerekir. Saç kıran hastalığı doğası gereği tekrarlayan yapıdadır, kesin bir çözümü yoktur. Ancak olumlu yaklaşım, kızınıza mümkün olduğunca sürecin stresini yansıtmamak, bu süreç uzuyorsa gerekirse peruk desteği vererek sosyal hayatta olumsuz yorum ve tepkilerden korumak önemlidir. Farklı bir yaklaşım olarak baş bölgesine tırnak fırçası ile haftada 1-2 kez masaj yapmak fayda sağlayabilir. Halk arasında fazlaca söylenen ve uygulanan sarımsakla ovma işlemlerine de karşıyız. Çünkü bu yüzeysel bir sorun değil direk genel sağlığı ile ilgili bir durum. Olumsuz duygular uyandıracak kokulu acılı işlemleri lütfen uygulamayın. Doktorunuzun söylediklerine sadık kalın ve biraz sabredin. Saygılarımla, Evrim Bayraktar
Merhaba evrim hanım, 11 yaşındaki oğlumda maalesef 4-5 yıldır saçında dökülme oluyor her defasında dermatologtan destek alıp tedavi ettik fakat son 2 yıldır çok daha fazla dökülüp ve çok yavaş saçları çıkmaya başladı çıkan saçlarda çok cansız oluyor ve tekrar dökülüyor, stres dahi bütün ihtimallere karşı tedaviler yapıldı ama dökülme devam ediyor bu konuda nasıl bir tavsiyeniz olur?
Merhaba Cihat bey, saç dökülme şeklini iyi analiz etmek gerekir. Bahsettiğiniz saç dökülme şekli saç kıran şeklinde mi, saçı para para mı açılıyor, genel bir saç kaybı mı, bölgesel bir saç kaybı mı var? Saçı birebir incelemeden size bir tavsiye vermem çok zor. Konuyla ilgili ancak saçı gördükten sonra yönlendirme yapabilirim. Özellikle saç kıran tipi saç kayıplarında medikal tedavi alması önemlidir.
10 yaşında oğlum Var Son dönemde saclarinda azda olsa bi dökülme vardı saçlarını 3 numaraya verdik ve kafasının arkasında 3cm çapında bir saç kaybı var bunun için nereye basvurucaz yardimci olursanız sevinirim
Merhaba Murat Bey, saçta para biçiminde görülen açılmalar saç kıran (alepesi areata) belirtisi olabilir, mantar rahatsızlığı da (tinea capitis) olabilir, deride yaralı doku olup olmadığına bağlı olarak bazen hızlıca ve kolayca teşhis edilebilir ve uygun tedavi ile iyileştirilir. Cildiye bölümünden bir dermatolog görüşü almanız gerekir. Bu arada saçı kazıtmak ve kısaltmak saç kaybını önlemeyecektir, aklınızda bulunsun. Saçlarını önemseyen bir çocuksa psikolojik açıdan mutsuz olmasın. Geçmiş olsun. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.