Saç Dökülmesinde Vitaminlerin Önemi
Vitaminler Saçın Büyümesine ve Güçlenmesine Yardımcı Olabilir mi?
Saç hücreleri, vücudumuzda hızlı bölünen ve büyüyen hücre gruplarının ilk sırasında yer alır. Saçın güçlenebilmesi ve en iyi büyüme potansiyeline ulaşabilmesi için düzenli ve yeterli enerji ve besine ihtiyacı vardır. Ancak saç vücudumuz için “hayati fonksiyonları” destekleyen bir yapı/organ olmadığı için, herhangi bir beslenme yetersizliği durumunda veya kaynakların kısıtlandığı durumlarda vücudumuz, önceliği hayati organlara vererek saça besin gönderimini sınırlar. Bu noktada saç dökülmesinde vitaminlerin önemi ortaya çıkıyor.
Bazen de vücutta bulunan vitamin ve mineral değerleri hayati organlarımız için yeterli sayılacak “referans aralıkları” içinde tanımlansa dahi, saç gelişimi için bazı değerlerin ortalamanın üstünde olması gerekebilir. Saç Dökülmesi 3 aydan fazla artarak devam ediyorsa, saç hacim olarak azalıyorsa, uzama hızı yavaşladıysa ve daha zayıf ve kırılgan hale geldiyse, ilk olarak bir kan testi yapılarak vücutta bir vitamin/ mineral yetersizliği olup olmadığına bakılması gerekir.
Saç İçin Vitamin, Mineral İhtiyacı Ne Zaman Artar?
Normal koşullarda, proteinden ve liften zengin, çiğ sebze ve meyve içeren çok yönlü bir diyet sağlıklı saçlar için ihtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olur. Ancak bazı özel dönemlerde vitamin ve mineral ihtiyaçları artabilmektedir.
Özellikle büyüme çağındaki gençlerde, spor yapan kişilerde, adet kanamaları yoğun ve uzun olan kadınlarda, pre-menapoz döneminde, hamilelik sonrası dönemde, bir operasyon sonrasında, özel beslenme gerektiren bir dönemde, sindirim sistemleri/mide/ bağırsak sorunları olan kişilerde, kilo verilen dönemlerde, vegan ve vejeteryan beslenen kişilerde vücut metabolizması değişir; vitamin ve mineral ihtiyaçları artabilir.
Bunun yanı sıra stresin arttığı, uyku düzeninin bozulduğu, beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerde de vitamin ve mineral takviyeleri gerekebilir. Gıda takviyeleri, sağlıklı ve yeterli beslenemediğimiz dönemlerde saç gelişimine destek olabilir.
Peki, Saçımız En Çok Hangi Vitaminlere İhtiyaç Duyar?
Demir
Kırmızı kan hücrelerinin vücudumuzda hücrelere oksijen taşımasına yardımcı olan bir mineraldir. Tüm vücut fonksiyonları için hayati olduğu gibi saç büyümesi için de çok önemlidir. Demir eksikliği kansızlığa sebep olur bu da saç metabolizmasını olumsuz etkiler.
Saç dökülmesinde kandaki demir miktarını sağlıklı değerlendirmek için Hemoglobin, serum demir, toplam demir bağlama kapasitesi, bağlanamayan demir kapasitesi ve feritini beraber ölçmek gerekir. Feritin, demiri depolama işinde önemli rol oynayan bir proteindir. Serum ferritin seviyesi 70 ng / mL altına düştüğünde saç dökülmelerinde artış görülebilir ve ya var olan saç dökülmeleri iyileşmekte gecikebilir.
Biotin
Biotin saç için önemlidir çünkü vücuda alınan besinlerin vücut tarafından sentezlenmesine ve emilimine yardımcı olur. Saçın temel yapı taşı olan protein metabolizmasında rol oynar. Birçok enzimin yapısına girer onları aktif ederek gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlar. Hücre büyümesinde etkileri sebebiyle saçın sağlıklı uzamasına ve saç dökülmesinin kontrolüne yardımcı olur.
B12 Vitamini
DNA sentezinde, yağ asitleri ve saçın temel yapı taşları olan amino asitlerin vücut hücreleri için kullanımında rol oynar. Kana oksijen taşıyan alyuvarların oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde kansızlık görülebilir. En çok hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur, özellikle vegan, vejetaryan beslenen kişilerde eksikliğine rastlanabilir. Saç ve vücut hücrelerinin B12 eksikliği yaşamaması için ideal değerlerinin 500-600 pg/ml altında olmaması gerekir.
Çinko:
Eksikliğinde Telogen Effluvium, tırnak kırılmaları, kırılgan saç yapısı, saç derisi kepek artışı görülebilir. Özellikle yaşlılarda, yüksek alkol tüketiminde, beslenme bozukluklarında, pankreatitte, uzun süre emzirmede ve uzun dönemli demir kullanımında eksikliği görülebilir.
D Vitamini
Genel bağışıklığı güçlendirmesi ve deri sağlığını desteklemesi açısından önemli olduğu kadar, saç folikülünün büyümesi ve saç oluşumunun desteklenmesi açısından da önemli bir vitamindir. Özellikle havyan çalışmalarında saç uzamasındaki rolü gösterilmiş. Özellikle Telogen Effluvium ve Kronik Telogen Effluvium tipi saç kayıplarında D vitaminin en az 40-50 IU olması hedeflenmelidir. Saç Kıran sorunlarında da eksikliği mutlaka giderilmelidir.
Faydalı Yağ Asitleri (Omega 3 ve 6)
Linoleik Asit (Omega 6) ve Alfa linolenik (Omega 3) asit genel hücre metabolizması için önemlidir, özellikle hücre membranı ve cilt sağlığını korumada ve geliştirmede önemli görevleri vardır. Eksikliğinde kepek sorunları ve kaşta dökülme ve saç renginde açılmalar görülebilir.
B3 Vitamini
Kan dolaşımını düzenler.
B7 Vitamini
Saçın temel yapıtaşı olan aminoasit, keratin, protein yapısını destekler.
B9 / Folik Asit
Saç hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.
Comments are closed here.