Saç Beyazlaması Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!
Saç beyazlaması hakkında doğru bilinen yanlışları cevaplıyoruz: Saçlar bir gecede beyazlar mı? Beyaz saçı boyamak saç beyazlamasını arttırır mı? Beyaz saçları koparmak beyaz saçları çoğaltır mı?
Saçlar bir gecede beyazlar mı?
Büyük bir üzüntü sonrası saçın “bir gecede veya bir anda” beyazlamasının görüldüğü ve tecrübe edildiği söylenen bir durum. Akut stres, şok ve travma ile elbette saç beyazlaması hızlanabilir ancak saçın tamamı bir gecede beyazlamaz. Yaşanılan stresli süreç sonrası saçtaki beyazlamada artış en az 6 aylık bir sürede fark edilmeye başlar. Saçların bir gecede beyazlamasının ardındaki bilimsel açıklama şu şekildedir.
Vücutta şok etkisi yaratan faktör sonrasında, sempatik sinir sisteminin ve bağışıklık sisteminin bir savunma tepkisi olarak, bağışıklık hücreleri bazı kişilerde, özellikle renk üreten saç hücrelerine saldırır ve saçta “Genel Alopesi Areata/ Genel Saç Kıran” diyen tanımlanan kısmi saç dökülmesi ve genel saç kaybı gerçekleşir. Bağışıklık hücreleri “pigmenti” olmayan (şeffaf olan) beyaz saçlara saldırmaz. Bu durumda renkli saçlar dökülürken, saçta yoğun olarak sadece beyaz saçlar kalmakta ve tüm saç beyazlamış gibi görünmektedir.
Beyaz saçı boyamak saç beyazlamasını arttırır mı?
Saç boyamanın saçların beyazlamasını hızlandırdığı, boya içinde bulunan bazı kimyasalların ve özellikle de hidrojen peroksit maddesinin saç beyazlamasına neden olduğuna dair bir inanış ve iddia da bulunuyor. Bu durum bilimsel olarak araştırılıp kanıtlanmış bir gerçek değil. Saçlarını boyatan milyonlarca insanı ilgilendiren bir konu olarak saç beyazlamasını sadece boyaların yaptığını söylemek doğru olmaz. Ancak saç beyazlamasının saç derisindeki inflamatuar hareketlerle de ilgili olduğu düşünüldüğünde, saç boyasına alerjik reaksiyon veren kişilerin, boya seçiminde dikkatli olmaları önerilir. Saç derisi sağlığı genel saç kalitesi ve gelişimi için de çok önemlidir.
Beyaz saçları koparmak, beyaz saçları çoğaltır mı?
Saç üreten folikül sayımız doğuştan bellidir. Her bir folikül genelde 1adet saç teli üretir. Bazı kişilerde ise doğuştan çoklu foliküller bulunabilir; yani bir saç deliğinde birkaç saç teli bulunur. Ancak bir saçı koparınca o saçın folikül sayısı çoğalmaz, yani 1 gidince yerine 2 saç çıkmaz. Ya da koparılan bir saç teli, çevresindeki diğer saç foliküllerini etkilemez. Bir saç beyazlamaya başladıysa, bu o bölgede ve farklı bölgelerdeki saçlarda da beyazlama olabileceği ihtimalini barındırır. Bu nedenle “koparılan beyaz saç” çevresinde yeni beyaz saçlar görülmesi, beyazlama sürecine girmiş başka saçların da olduğunu gösterir.
Comments are closed here.