HER ADAY SAÇ EKİMİ İÇİN UYGUN MUDUR?
“Saç Ekimi“ saçın kalıcı kayıp yaşadığı bölgelerde saçlı görünümü yoğunlaştırmak hedefli yapılan bir cerrahi işlemdir. Saçın daha sağlıklı olduğu bölgeden saç alınarak, boşluk olan bölgelere saç nakli yapılır.
Sağlık durumu iyi, saç potansiyeli uygun olan doğru adaylara, ilgili sertifikalara sahip uzman doktorlar tarafından, uygun klinik koşullarda yapıldığında riski az ve her yaşta yapılabilir bir yöntemdir. Ancak ekim ”Cerrahi” bir operasyondur. Her aday için saç ekimi operasyonu için uygun değildir. Cerrahi müdahale mümkün olsa bile her zaman en iyi seçenek ekim değildir veya her aday ekim operasyonu için uygun aday değildir.
SAÇ EKİMİ NE ZAMAN PLANLANMALIDIR?
Saç dökülmesinin önlenmesi hedefli kullanılan destekler başarısız olursa son çare olarak cerrahi müdahale değerlendirilmelidir. Saçın aktif dökülme yaşadığı dönemde ekim planlanmamalıdır. Saç kaybı sürecinin yavaşladığı ve saç kaybının stabilize olduğu dönemlerde saç ekimi yapmak daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte, erkeklerde saç kaybı 28-35 yaş arasında belirli bir görselde sabitlenmektedir.
Saçın aktif dökülme yaşadığı dönemde ekim planlanmamalıdır.
SAÇ EKİMİ İÇİN DOĞRU YAŞTA MISINIZ?
Ekim çok genç yaşta, saç kaybının ilk başladığı 20’li yaşların başında yapılmamalıdır. Bunun en büyük nedeni saç kaybının 30’lu yaşlara kadar hızlı devam edebilme riski ve potansiyelidir. Erkeklerde ön ve tepe bölgelerde açılma ve incelme şeklinde görülen genetik saç kayıplarında saç dökülmesinin azalması ve saç görselinin stabilize olması gerekir.
Aksi durumda, saç ekiminden sonra da saçların dökülmeye devam etmesi nedeniyle hiç de estetik olmayan görseller oluşur. Ekilen saçlar önde kalır ve arkası boşalır veya saç kaybı devam ettiği için 2. ve hatta 3. kez ekim gerekebilir.
Saç ekimi operasyonu sonrasında saç sağlığının korunması ve desteklenmeye devam edilmesi önemlidir. Öncelikle ekilen saçların sağlıklı köklenebilmesi için saç derisinde enfeksiyon oluşmamalıdır. Bu nedenle deri sağlığını destekleye losyon, şampuan, tonik vb ürünler saç ekimi sonrasında mutlaka kullanılmalıdır.
Ayrıca saç ekimi sonrası görseldeki potansiyeli korumak hedeflii ekilen ve varolan saçların beslenmesi hedefli belirli “medikal ve kozmetik uygulamaların” kullanılmasını tavsiye ederiz. Oral yolla alınan veya topikal yolla uygulanan medikal/kozmetik preparat ve uygulamalar saç kaybının önlenmesine ve saçın yoğunluğunun korunmasına yardımcı olmaktadır.
SAĞLIK ALT YAPINIZ SAÇ EKİMİ İÇİN UYGUN MU?
Saç ekimi kolay ve hızlı bir çözüm gibi gözükse de günün sonunda bir ameliyattır. Cerrahi işlemlerde bazı hastalıkların operasyon sırasında belirli riskleri vardır. Bu nedenle ekim yapacak hekim sizden detaylı sağlık öykünüzü dinlemeli, kullanmakta olduğunuz ilaçlar konusunda bilgi almalı, gerekirse bazı sağlık testleri yaptırmanızı istemelidir. Kalp, hipertansiyon, diyabet, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları varlığında saç ekimi ameliyatları risk barındırır.
Saç ekimi öncesinde saç derisi kusurları varsa, iyileştirilmelidir. Saçlı deride egzama, sedef, sivilce, kaşıntı, hassasiyet ve aşırı yağlanma gibi saç derisi sorunları kontrol altına alınmalıdır.
Saç derisi sorunları ekilen saçın tutmama riskini artırmaktadır.
İlgili Yazılar: