WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-3-Çocuklarda Saç Beyazlaması
Bu yıl (2024) Dubai’de yapılan 51. Dünya Trikoloji Kongresi’nde 10 yaşında saç beyazlaması şikayeti ile gelen bir vakanın analizinde saptanan bulguları/vitamin/mineral eksiklikleri ve nasıl tedavi edildiğinin sunulduğu vakadan hareketle bu konuyu daha detaylı anlatmak isterim.
Vakada oluşan erken beyazlamada vitamin ve mineral yetersizlikleri tanımlanmış. Folik asit, çinko, demir yetersizliği sebebiyle oluşan erken beyazlamada beslenme destekleri kullanılarak saç beyazlaması önlenmiş.
Vaka için Kullanılan destekler: Kalsiyum+ D vitamini ile beraber, Bakır + C vitamini ile beraber, Demir takviyesi , Thyrosine ( 1mg her gün ) kullanımı ve Folik asit eksikliği giderilerek, 4 ay içinde sürecin devam etmesi önlenmiş.
“Çocuklarda erken yaşta beyazlama, bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.”
Normalde saç beyazlaması yaşlanmanın bir belirtisi olarak görülür ve çoğunlukla 30’lu, 40’lı yaşlar sonrası olması normal kabul edilir. Ancak bazı çocuklarda erken yaşta saç beyazlaması görülebilir. Bunun sebepleri şunlar olabilir: Genetik yatkınlık (ailede de olması), beslenme yetersizlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, çeşitli hastalıklar sonrası bağışıklığın düşmesi sonucu, ilaç ve tedavi yan etkisi olarak, bazı hormonal değişiklikler, stres ve çevresel faktörler inflamasyonu artırarak beyazlamayı artırabilir.
Saçın rengini belirleyen pigment, melanin adı verilen bir madde tarafından sağlanır. Melanin, saç köklerinde bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. Ancak pek çok sağlık parametresindeki değişimler melanositlerin aktivitesini etkileyebilir.
TİROİT BEZİ HORMONLARI
Özellikle tiroit bezi problemleri saçın beyazlamasına yol açabilir. Tiroit hormonları, vücutta metabolizmayı düzenleyen önemli hormonlardır ve saç sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Tiroid bezinin az (hipotiroidizm) veya aşırı (hipertiroidizm) çalışması, saçın sağlığını olumsuz etkileyebilir ve beyazlamaya yol açabilir.
ADRENALİN VE STRES HORMONLARI
Çocuklarda Adrenalin ve Stresle ilişkili hormonlardaki değişiklikler yakından izlenmelidir. Aşırı stres etkisi ile vücutta adrenalin ve kortizol gibi hormonların seviyeleri artabilir. Sınav Stresi, az ve düzensiz uyumak, duygusal stresler, anne baba ayrılığı, taşınmak, okul değiştirmek, akran zorbalığı, ders yükü, yeterli oranda dinlenmemek, hareketsiz yaşam, çocuklarda bağışıklık sistemi ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir ve saç beyazlamasında rol oynayabilir.
BESLENME YETERSİZLİKLERİ
Erken yaşta saç beyazlaması olan çocuklarda kan değerleri yakından izlenmelidir. Vitamin ve Mineral Eksiklikleri saç sağlığını ve beyazlamasını olumsuz etkileyebilir. Demir, Folik asit, Çinko, Bakır, Biotin, D vitamini ve Kalsiyum eksikliği saç beyazlamasına yol açabilir. Saç beyazlamasına yol açan vitamin eksikliklerinin doğru şekilde tespit edilmesi için bir doktora başvurulması gerekir. Vitamin eksikliği tanısı durumunda mutlaka doğru ve dengeli beslenme rutini oluşturulmalı; doktor tavsiyesi ile gıda takviyeleri kullanılmalıdır.
Eksikliklerin düzeltilmesi genellikle saçın mevcut beyazlamasını tersine çevirmeyebilir, ancak ilerleyen beyazlamanın önlenmesine yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:
WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-1-SAÇ EKİMİNDE SAÇ DERİSİ SAĞLIĞI ÖNEMLİ
WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-2-CEP TELEFONLARININ SAÇA OLUMSUZ ETKİSİ
WORLD TRICHOLOGY CONGRESS DUBAI-4-SAÇ DÖKÜLMENİZİN SEBEBİ HORMONLU SPİRAL OLABİLİR Mİ?
Comments are closed here.