fbpx

BİBERİYE YAĞININ SAÇA FAYDALARI

8.08.2024

Son dönemde biberiye yağının saça çok iyi geldiği, saç dökülmesini önlediği yönündeki bireysel deneyimleri ve sosyal medya paylaşımlarını sıklıkla görmekteyiz. Biz de biberiye yağı ve saç etkileri konusunda doğru ve bilimsel bilgiye ulaşmanızı istediğimiz bir yazı hazırladık. 

Biberiye yağı veya biberiye içeren ürünler cilde faydalı aromoterapik etkilerinden dolayı genellikle saç bakım ürünlerinde kullanılır.  Bazı çalışmalar bu ürünlerin saç sağlığına olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Saç sağlığı üzerindeki etkilerine dair bilimsel çalışmalar oldukça sınırlıdır.  Her bireyin saç sorununun alt yapısı birbirinden farklı olabileceğinden, biberiyenin saç üzerindeki olumlu etkilerinin herkese fayda sağlayabildiğini söylebilmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.

Biberiyenin saç üzerindeki potansiyel etkilerine dair bazı bilimsel çalışmalar şöyledir:

1. Biberiye yağı saç büyümesini teşvik edebilir.

2015 yılında yapılan bir çalışma, biberiye yağı ve bazı diğer bitki özlerinin saç foliküllerinin büyümesini teşvik edebileceğini söylemektedir. Bu çalışma, biberiye yağının cilt yüzeyinde kan dolaşımını artırıcı etkisi ile saç dökülmesini azaltabileceği ve saç büyümesini teşvik edebileceği önerisinde bulunmuştur. (Kaynak: Panahi Y. et al., Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2015).

2. Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri ile saç derisi sağlığını güçlendirir.

Bir diğer çalışmada da biberiyenin saç derisindeki mikrobiyal dengeyi koruyabileceği ve antioksidan özellikleri sayesinde saç sağlığını destekleyebileceği önerilmektedir. Bu özellikler saç derisi sağlığını iyileştirerek saç dökülmesini önleyici etki gösterebilir. Saç derisindeki mikrobiyal dengeyi koruyarak ve iltihaplanmayı azaltarak saç sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

3. Geleneksel aromaterapik kullanımı 

Kayıtlarda biberiyenin eski çağlardan beri cilt ve saç sağlığını desteklemek için uzun yıllardır kullanıldığını söylemektedir.

Bu çalışmalar, biberiyenin saç sağlığı üzerinde potansiyel olumlu etkileri olabileceğini söylese de biberiye yağının kime nasıl hangi vaatle kullanılacağı özelinde bir uzmana danışmak önemlidir. Özellikle de hassas saç derisi veya alerji riski olan bireyler için irite edici olabilmektedir. 

Sonuç olarak, biberiyenin saç sağlığı üzerindeki etkilerine dair daha kapsamlı ve kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Biberiye Yağı Nasıl Elde Edilir?

Biberiye bitkisinin yapraklarından distilasyon yöntemiyle elde edilmektedir. Cilde masaj yaparak kullanılabildiği gibi, suya damlatılarak solunum yolu ile koklanarak da kullanılmaktadır. Aromaterapi, meditasyon ve masajlar da kullanılabilmektedir.
Güçlü yatıştırıcı (analjezik), antiseptik, anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve anti oksidan özelliklere sahiptir. Cilt sağlığını genel olarak destekler.

Özellikle ciltte akne ve egzama gibi problemlerin tedavisine yardımcı olabilmektedir. 

Biberiye Yağı Saç Çıkartır Mı?

Saç oluşumunu ve saç kaybını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Saç sorunları kişiye özeldir ve pek çok farklı alt yapıdan kaynaklanır. Bu nedenle ezbere bir ürünü mucize adletmeden önce saç kaybı nedeninin belirlenmesi ve tanı sonrasında uygun tıbbi/terapik tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu yöntemlere ek olarak bazı tamamlayıcı destekler kullanılabilir. Biberiye yağı, çay ağacı yağı, nane yağı, argan yağı ve lavanta yağı gibi doğal yağlarla yapılacak terapik destekler, bu ek tamamlayıcı yöntemlerinden biri. 

Biberiye yağının temel içeriği ve  teröpatik faydaları nelerdir?

Biberiye yağı antioksidan özelliklere sahip olduğu için hücreleri, serbest radikallerin zararlarından koruyabilir.

İçeriğinde A, C, B6, B1, B9 vitaminlerini; magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez, uçucu yağ bileşenleri ve demir minerallerini barındırır. Bu açıdan saç için oldukça besleyici bir kaynaktır. Bu özelliklerinden dolayı saç bakım ürünlerinde ve toniklerinde kullanılmaktadır.

Biberiye yağı nasıl kullanılır?

Biberiye genellikle güvenli olarak kabul edilse de, uçucu yağların cilde direk kullanılması tavsiye edilmez. Bu yağ güçlü ve konsantre olduğundan, topikal olarak uygularken yağı su ile seyreltmek ve biberiye yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak kullanmak gerekir. Tatlı badem yağı, hindistancevizi yağı, jojoba yağı, üzüm çekirdeği yağı, biberiye gibi uçucu yağları ciltte uygulamak için kullanılan taşıyıcı yağlardır. Taşıyıcı yağ uçucu yağın ciltten emiimini artırır ve yağın buharlaşmasını önler.

Biberiye yağı hassas ciltlerde iritasyon, tahriş ve dermatit gibi yan etkileri yaratabilir. Özellikle cilt hassasiyeti olan kişilerin, yağı kullanmadan önce küçük bir cilt alanında ürünü test etmeleri önerilir. 

Seyretilmiş formları direk masaj yoluyla cilde kullanılabilir.

Şampuana birkaç damla yağ eklenebilir.

Ilık suya bir kaç damla damlatılarak kullanılabilir. 

Taşıyıcı yağlarla seyreltilerek tüm saç derisine sürülebilir. 

 Losyon veya nemlendiriciye ekleyerek cilde sürülebilir.

İlgili Yazılar:

YUMURTA VE YAĞ KARIŞIMLARI SAÇI BESLER Mİ?


Comments are closed here.