Hızlı Saç Uzaması için Ne Yapabiliriz?
Hızlı saç uzaması için mümkünse evde yapılan malzemelerden pratik çözümler istenir. İnternete girdiğinizde bu uğurda yağlarla yapılan karışımlardan tutun da markalı ürünlere kadar bin bir mucizevi ürün çıkıyor karşımıza. Bu amaçla satın alınan at kılı şampuanlar, argan yağları, lavanta özleri, şampuana katılan ısırgan otu suları, doğum kontrol hapları ile iddialar daha da büyüyor, dökülmeyi durdurmalar, saçı uzatmalar, kalınlaştırmalar…
Peki hızlı saç uzamasını sağlayan yöntemler nelerdir?
Aslında hızlı saç uzatan mucizevi bir formülü yoktur ancak yine de yapılabileceklerin başında önce saçı iyi tanımak ve doğru yöntemleri kullanmak gelir.
Saçı uzatabilmemiz için bilmemiz gereken 3 önemli konu vardır:
1.Saçımız/Saç folikülü deri organına bağlı bulunan kendi de ayrı bir cumhuriyet olan bir organdır. Saç kökü damar ağı ile çevrili besinini kandan alan bir hücreler ve dokular bütünüdür. Saçımızın uzama hızı da bu organın sağlıklı çalışmasına yani sağlıklı hücre bölünmesi yapmasına bağlı bir durumdur. Yani hızlı saç uzaması için saç metabolizmasının belirli bir hızda çalışması gerekir. Bu metabolizmayı bozan ve yavaşlatan durumlarda saçımızın uzaması yavaşlar ve saç ömrü kısalır.
Hızlı saç uzamasında genel sağlık durumu başrolü oynar. Saç hücreleri vücudumuzda bölünme hızı en yüksek 2.hücredir. Saç hücrelerinin sağlıklı ve hızlı bölünebilmesi için çok fazla besin ve enerjiye ihtiyacı vardır. Ancak saçımız herhangi bir hayati fonksiyonu desteklemediği için maalesef vücudumuz için besin alma önceliği konusunda son sıralarda yer alır. Bu nedenle kan değerlerimiz düştüğünde veya basit bir sağlık sorunu yaşadığımızda ilk feda edilen yine saçımız olur. Saça gönderilen besin ve mineraller azalır bu sebeple, saçın büyüme hızı hemen yavaşlar.
2. Bulunduğumuz yaş ve dönemde hızlı saç uzamasını etkiler. Östrojenimizin zengin olduğu dönemlerde hamilelik dönemi, ergenlik dönemi gibi saçlarımız uzama yönünde daha şanslı olurlar. 30’lu yaşlara kadar vücudumuzun metabolik ritmi daha hızlıdır, bunun yanı sıra sağlık sorunları nispeten daha azdır, ayrıca östrojen yönünden daha zengin bir alt yapı vardır. Bu nedenlerle saçın uzama hızı daha yüksektir. Ancak 40’lı yaşlar sonrasında, düşen metabolik hıza paralel olarak saçın büyüme evresi de kısalır, hızlı saç uzama yavaşlar ve saç ömrü kısalır.
3. Hızlı saç uzamasını etkileyen bir diğer unsur ise genetik mirasımızdır. Saçımızda süreklilik gösteren bir büyüme ve dökülme döngüsü vardır. Bir saç ortalama 3-8 sene arasında uzar. Uzama süresi ne kadar uzunsa saçlarımızda o denli kolay uzar. Kısacası “uzun saç geniniz” var ise saçlarınız uzayabilir aksi takdirde saçlarınız ne yapsanız belinize gelmeyecektir!
Saçımız günlük olarak 0,35-0,45 mm arası uzar, ayda yaşa ve genetiğe göre saç uzaması 1- 1,5 cm arası gözlemlenir.
Bir kişinin saçı ayda 1 cm uzuyorsa ve bu kişide saçın büyüme evresi 5 sene ise bu kişinin saçı 60 cm olur.
Diğer kişinin saçı ayda 1,2 cm uzuyorsa, bu kişide saç uzama evresi 7 sene ise, saçı 100.8 cm olur.
Bazı ırklarda özellikle Asyalılarda saç büyüme evresi daha uzundur.
Saçımızın daha iyi ve sağlıklı uzaması için:
- Öncelikle saçınızın uzamasını engelleyen bir sağlık sorununuz olmadığından emin olun.
- Sağlıklı, düzenli, proteinden ve demir yönünden zengin besinlerle beslenin.
- Saç sağlığınıza önem verin. Sadece şampuan kullanarak saçınızı hızlı uzatamazsınız.
- Saçınızı kırılmadan uzamasını sağlamak için saç kremi ve saçı yapılandıran bakımlardan destek alın.
- Saçı yıpratan yüksek ısılı düzleştirme işlemlerinden, sık renk değişimlerinden kaçının.
- Saçın sağlıklı uzayabilmesi için saç uçlarındaki kırıkları düzenli kestirin.
- Saç derisi sağlığı hızlı saç uzamasını etkiler. Aşırı yağlanma, kepek, kaşıntı tipi saç deri sorunlarınız için yardım alın.
Akademi Saç Terapi Instagram hesabını takip edin.
8 yorum
Aynı şekilde benim de bazen dökülme oluyor ben de 16 yaşıdayım sizce ne yapmam gerekir
Merhaba Yaşar, şu an yaşın çok genç, arada eczanelerde bulunan kozmetik alt yapılı losyon ve tonik bakımlardan destek alabilirsin. Bulunduğun yaş itibari ile anrojen hormonlar cok aktif çalışıyor bu saç karakterini ve saç çizgini değiştirebilir. Bununla biraz barışmak gerekir, hızlı gitmediği sürece bir sorun olmaz. Saç derini temiz tutmaya özen göster, sağlıklı uyu, sigara kullanma, sağlıklı beslen.
Merhabalr ben gözde 14 yaşima daha yeni girdim sacları ın ucunda kırıklar var ama bende saçlarımı kestirmek istemiyorum ne yapabilirim bu kırıklar için
Merhaba Gözde,
Saçların kırıklarını gidermenin maalesef kestirmek dışında başka bir yolu yok. Saçlarını kestirirsen saçların çok daha sağlıklı ve parlak görünecektir. Saç kestirmek ayrıca saçının incelmeden kopmadan daha sağlıklı uzamasına da yardımcı olur. Bir de bakım maskeleri ile saçını haftada 1 kez düzenli bakım yapabilirsin. Evdeki düzleştiriciler ve maşalar da saçın kırılmasına sebep olur. Bunlardan da uzak durmak gerekir.
Bir saç günde 0,7mm ile 12 mm arası uzar, ayda 1.00 cm ile 1,5 cm arası saç uzaması gözlemlenir.
Şu kurduğunuz cümlenin matematiğini yaptınız mı?
Merhaba Ahmet, evet matematiği tutmuyor haklısın, 0,35-0,45 mm olması gerekiyor günlük olarak, ayda da yaşa ve genetiğe göre saç uzama oranı 1- 1,5 cm arası oluyor.
Gerekli düzeltmeyi yapıyoruz teşekkürler.
Benim herhangi bir vitamin eksikliğim yok ama saçlarım uzamıyor değil bir cm ayda bir mm bile değil ne yapmam gerek bulamadım bir kaç denemem oldu ama ve çok dökülüyor
Merhaba Neriman Hn, bulunduğunuz yaş, saç genetiğiniz, beslenme şekliniz, uyku düzeniniz, var olan bir sağlık sorunu, vücut direnciniz, sigara kullanımı, hareketsiz bir yaşam şekli, saç metabolizmasını etkileyebilmektedir.
Yaş: 40 yaş sonrası saç uzama hızı düşer, menopoz döneminde saç uzaması çok kısalır.
Genetik: Bazı kişilerde saç uzaması genetik olarak daha iyidir saçı hızlı uzar, bazı kişilerde ise saç hep az uzar. Bu durum beslenme ve gıda takviyesi ile değişmez.
Beslenme: Saç sorunları varsa, proteinden zengin, kırmızı et ağırlıklı her gün yumurta tüketilen çok yönlü bir beslenme önemlidir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme şekli, kilo vermeye çaba saçı olumsuz etkiler.
Kan Değerleri: Kan değerleriniz normal sınırlar içinde olsa bile saç için özellikle Demir, feritin, B12, Çinko, Folik asit, değerlerinin orta ve üst sınırlara yakin olması gerekir. TSH değerleri de 2 ve altı seyretmesi önemlidir.
Sağlık Durumu: Tiroit fonksiyon bozukluğu, kilo sorunu, hormonsal sorunlar, kronik kansızlık saçı olumsuz etkiler. Sık hasta olmak, vücut direncini düşüren gribal enfeksiyonlar, uzun dönemli anti biyotik kullanımı yine saçı olumsuz etkiler. Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres düzeyi yüksek bir yaşam, tüm vücudu ve saçı olumsuz etkiler.
Tüm yukarda saydığım sorunları bir kısmı kontrol edilebilir, bir kısmı edilemez. Bu nedenle saç bölgesinin metabolizmasını hızlandırmak için saç bölgesine profesyonel ürünlerle işlem yapmak gerekir. Ev tipi karışımlar maalesef işe yaramaz. Bu aşamada eczanelerde bulunan farklı markaları deneyebilirsiniz veya Trikolojik ürünlerle daha garanti sonuçlar için bizden destek alabilirsiniz. Saygılarımla, Evrim Bayraktar.