fbpx

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEDE: EKSOZOM TEDAVİSİ

9.07.2024

Eksozomlar, hücresel iletişimi kolaylaştırma ve iyileşmeyi destekleme yetenekleri sayesinde rejeneratif tıpta, hasar almış doku ve organların yenilenmesi ve bu sayede vücut fonksiyonların iyileşmesini sağlayabilme potansiyeli ile “Yeni Bir Saç Tedavi Protokolü” ve tamamlayıcı destek olarak heyecan uyandırıyor.  

Eksozom (Exosome) nedir?

Eksozomlar, vücuttaki birçok dokudan elde edilebilen, hücreler tarafından üretilen hücre dışı veziküllerdir; hücreler arası iletişim kurma, bilgi taşıma özelliklerine sahiptirler. Taşıdıkları kargo (postacı) ve bağışıklığı düzenleyici rolleri eksozomların tedavi amaçlı kullanılabilme potansiyellerini ön plana çıkarmaktadır. 20-50 nm boyutlarında küçük iletişim vezikülleri olarak tıbbı çalışmalarda 40 sene önce keşfedildiler. İlk başta ekzosomların hücrelerden atılan hücresel atıklar olduğu düşünülse de yıllar içindeki gözlem ve araştırmalar sonucunda eksozomların hücrelerin iletişim için kullandığı “sinyal molekülleri” olduğu anlaşıldı. 

Eksozomların kendi biyo yararlılıklarının yanı sıra “biyoaktif bileşiklerin” etkili bir şekilde hedef hücre veya dokulara taşınmasında rol alabileceğine dair umut vaat eden çalışmalar da bulunmaktadır.

Eksozomlar, protein, nükleik asitler, büyüme faktörleri ve lipitler içerirler. 

Dermatolojik sorunların giderilmesi ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan büyüme faktörlerinden zengindirler. Ayrıca cilt gençliğini ve sağlığını korumak için gereken kolajen ve elastin üretimini artırmak hedefli faydaları ile dikkat çekmektedirler.

EKSOZOMLAR SAÇ OLUŞUMUNU DESTEKLEMEKTE YENİ VE UMUT VERİCİ!

Eksozomlar yapılandıcı ve onarıcı etkileri ile saç sağlığını geliştirme ve saç oluşumunu destekleme alanında kullanılmaya başlanmıştır. Saç üretimini sağlayan dermal papilla hücrelerinin, saç matrisi hücrelerinin ve dış kök kılıfı hücrelerinin çoğalmasını artırabileceğini, saç kök hücrelerinin çoğalmasını sağlayabileceğini gösteren çeşitli “in vitro” çalışmalar yapılmıştır.

Eksozom üretmek için kullanılabilecek çok çeşitli insan, bitki ve hayvansal kaynaklar vardır. Eksozomlar memeli hücrelerinde daha yaygın bulunmasına rağmen son zamanlarda yapılan çalışmalar ile greyfurt, üzüm, havuç gibi meyvelerden ve somondan da eksozomlar elde edilmiştir.  Bilimsel çalışmalar sığır sütünün de eksozomlar için iyi bir kaynak olabileceğini göstermektedir.

Ancak, saç tedavilerinde yaygın şekilde,  bağışlanan insan amniyotik sıvı mezenkimal kök hücreleri kaynak olarak kullanılmaktadır. Yağdan, kordon kanından ve kemik iliğinden türetilen kök hücrelerden de ekzosomlar elde edilebilmektedir.

Eksozomlar rejeneratif (yapılandırıcı, yenileyici) ve bağışıkllık güçlendirici özellikleri ile saç dökülmesi için “potansiyel” ve “umut vaat eden” bir destekleyici tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmıştır. 

EKSOZOMLARIN SAÇA TEMEL FAYDALARI:

Çalışmalar eksozomların saç folikülü biyolojisinde yer alan çeşitli hücresel ve moleküler süreçleri olumlu etkileyebileceğini öngörmektedir. Hücresel süreçleri etkileyebilen çeşitli proteinler, büyüme faktörleri ve mikroRNA’lar sayesinde saç kökünde hücresel çoğalma ve yenilenmeyi artırarak saç büyümesini tetikleyebilirler.  

Mezenkimal kök hücre (MSC) türevi ekzosomlar, rejeneratif, anti-inflamatuar ve anjiyojenik özellikleri nedeniyle saç dökülmesini kontrol etmede umut vaat etmektedir.

Hızlı ve Biouyumlu 

Eksozomlar vücudun kendi hücrelerinin rejeneratif yeteneklerini kullandığı için daha doğal ve insana biouyumlu bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmaktadır. 

Androgenetik Saç Kaybında Destekleyici

Foliküler rejenerasyonu artırabilmeleri, onları androgenetik alopesi için güçlü bir tedavi seçeneği haline getirmektedir.

  • Ekzosomlar, büyüme faktörü taşırlar bu özellikleri ile yeni saç büyümesini teşvik edebilir ve saç yoğunluğunu artırabilirler. 
  • Saç folikülü kök hücrelerinin aktivasyonunu ve çoğalmasını uyararak saçın anagen/büyüme fazını başlatıp uzatabilirler.
  • Saç foliküllerinde yeni kan damarlarının (anjiyogenez) oluşumunu destekleyebilir; saçın besin tedarikini artırabililirler.
  • Lokal bağışıklık tepkilerini düzenleyerek, iltihabı azaltmaya ve saç büyümesi için daha elverişli bir ortam yaratmaya yardımcı olabilirler.

Saç Derisi Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı

Eksozomlar, bağışıklık düzenleyici ve güçlendirici etkileri ile saç derisinde inflmasyonu azaltarak, cilt kusurlarını düzenleyipi cilt genel sağlığını iyileştirebilir.

Saç Kıran Tedavisinde Destekleyici (Alopesi Areata)

Bir otoimmün bozukluk olan saç kıran (alopesi areata) hastalığında mezankimel kök hücre kaynaklı ekzosom tedavisi, hedef tedavi olmamaklar birlikte tamamlayıcı olarak iltihabı azaltmada, bağışıklık tepkisini düzenlemede ve saçların yeniden uzamasını desteklemede yarar sağlayabilir.

Cerrahi  ve Medikal Yöntemlere Alternatif 

Saç dökülmesini önlemek, saç kaybını gidermek için Saç Ekimi gibi cerrahi olmayan bir alternatif arayan kişiler için,

Daha önceki yöntemlerden sonuç alamayan kişiler için,

Minoksidil, finasterid kullanımı veya kortikosteroid enjeksiyonları (saç kıran), anti androjen ilaçlar gibi geleneksel saç dökülmesi tedavilerini denemiş ve tatmin edici sonuçlar alamamış kişiler için

Daha doğal ve biyouyumlu bir tedavi seçeneği arayan kişiler için ekzosom tedavisini uygun bir seçenek olabilir.


Comments are closed here.